Meer ruis

Focus: Pete Wu

12/04/2019

Liefde, racisme en generatieverschillen;
een persoonlijk portret van een generatie Chinese Nederlanders en Belgen.

Zuidpool in gesprek met Schrijfresident Pete Wu.

Pete Wu (1985) is journalist, programmamaker en schrijver. Hij gaat in schrijfresidentie in Zuidpool van 4 maart tot 12 april 2019. Identiteit, emancipatie en het leven van de kleine man zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Zijn teksten verschenen in De Volkskrant, Das Mag, Brandpunt+, DeGids en Vice. Dit najaar verschijnt zijn non-fictie-debuut bij Das Mag, en voor het jonge-makers-platform van VPRO maakt hij er ook nog een webserie bij.

Het boek wordt een persoonlijk portret van een generatie Chinese Nederlanders. “Mijn Chinese ouders gaan verhuizen uit het huis en de snackbar in Tilburg waar ik ben opgegroeid. De plek waar ik als jonge homo nooit mezelf kon zijn — waar ik het haatte om een Chinese Nederlander te zijn. Maar waarom eigenlijk? Daar wil ik achter komen, dus ga ik in gesprek met andere Chinese Nederlanders. Ik confronteer ze met thema’s als liefde, racisme, generatieverschillen — lach met ze, huil, clash, voel met ze mee, en laat zien hoe ik met ze verschil en, insjallah, overeenkom. Opdat ik de plek waar ik ben opgegroeid eindelijk achter me kan laten.” *

Tijdens zijn schrijfresidentie in Zuidpool breidt Pete Wu zijn onderzoek naar Antwerpen uit en gaat hij in gesprek met Chinese Belgen. Wat zijn hun ervaringen? Hoe gaan zij met deze thema’s om? En wat zijn de verschillen tussen Chinese Belgen en Chinese Nederlanders?

“Ik woon in Amsterdam en ik ken er ook heel wat Vlamingen. Als ik met hen praat, merk ik natuurlijk verschillen tussen hen en Nederlanders, en ook als ze dan nog eens van Chinese afkomst zijn. Ik heb voor mijn boek met 31 Nederlanders van Chinese afkomst gepraat. Ik stelde vragen als: “Hoe was de band met je ouders?” “Hoe was het opgroeien in een klein dorp?” “Pas je wel eens je gedrag aan omdat je niet als ‘anders’ gezien wil worden?” “Hoe denk jij dat je anders bent dan andere Chinese Nederlanders?” Dan zie je eigenlijk steeds dezelfde patronen terugkomen. Meer zelfs: iedereen denkt dat hij uniek is, maar bijna iedereen zegt hetzelfde!”

“Bedoeling van dit boek is ook om te laten zien hoe divers de tweede generatie wel is. Toen ik opgroeide, kende ik zo goed als geen andere Chinese Nederlanders, alleen mijn broer en mijn zusje. Zo kreeg ik zelf ook een heel eenzijdig beeld van Chinezen. In 2016 schreef ik voor De Volkskrant een artikel over mezelf en mijn moeder. Ze nam me mee naar China om me te koppelen aan een meisje, hoewel ik haar al had verteld dat ik homo was. Op dat artikel kreeg ik heel veel reacties en zo ontdekte ik ook grote verschillen tussen mensen van de tweede generatie.”

“Ik denk dat de eerste generatie homogener was, of althans meer een zelfde mindset had. En dat de stereotiepen die hier over Chinezen bestaan, ook op die generatie gebaseerd zijn. Het idee dat Chinezen veeleer onzichtbaar blijven in het maatschappelijk leven, gericht zijn op materialisme, dat soort cliché’s.” “Met wat ik geleerd heb van de gesprekken in Nederland, wil ik nu in België aan de slag. Ik denk dat ik wel een methode heb om met mensen te praten, en hen ook best intieme vragen kan stellen. Ik ben enorm benieuwd welke verschillen dat aan het licht gaat brengen. Wie weet levert dat wel een nieuw boek op. Tijdens de finissage in Zuidpool denk ik een stuk uit het boek te brengen en misschien ook een live-gesprek met een Chinese Belg. Dat is althans wat ik nu denk, maar we zullen wel zien welke richting het nog uitgaat.”

Opgetekend door David Cornille / Zuidpool

* Het debuut van Pete Wu verschijnt in het najaar van 2019 bij Uitgeverij Das Mag