In between violet and green
Atelier Bildraum & Thomas Smetryns
Op scène staan een architect en een fotografe. Hij is in de weer met zelf ontworpen maquettes, zij fotografeert en projecteert. Het publiek is getuige van zowel de ambachtelijke totstandkoming van het beeld als van het resultaat dat dat oplevert. Als techniekers van de verbeelding sleutelen Steve Salembier en Charlotte Bouckaert van Atelier Bildraum voor de ogen van het publiek aan hun universum. Een wereld die langzaam vorm krijgt op de muziek van componist Thomas Smetryns, en muzikanten Jakob Ampe en Benjamin Dousselaere.
Het vertrekpunt is Monets tuin te Giverny en de daarbij horende reeks schilderijen Les Nymphéas. Als grondlegger van het impressionisme brak Monet voor het eerst uit de salons en zette zijn schildersezel bewust in de natuur. Voor Salembier en Bouckaert werkt vooral de verwevenheid van schilderen en tuinieren als belangrijkste inspiratiebron. Monet bewees immers hoe beeld en ruimte, tuin en landschap, onlosmakelijk met elkaar verbonden en maakbaar zijn.
De tuin en het landschap zijn dan ook de hoofdpersonages van In between violet and green. De tuin is dat toegeëigend stukje wereld waarin we ons in alle beslotenheid kunnen terugtrekken en die we vanuit onze eigen dromen en verlangens uitbouwen tot een persoonlijke idylle. Ze vertelt zo iets over wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. De voorstelling gaat op zoek naar hoe alle tuinen samen het landschap vormen en hoe iedereen de wereld waarin hij leeft uiteindelijk ook mee bepaalt.
“Stel je voor: je zit op een boemeltrein die tergend traag door de Vlaamse agglomeratie tuft, met zijn lintbebouwing, shoppingmalls en parkeerterreinen. Wat zegt dat voorbijglijdende landschap over de mensen die er wonen en werken? Rond die vraag maakt Atelier Bildraum betoverend zintuiglijk theater met een kritische inslag.”
(DE MORGEN - Evelyn Coussens)
Over Atelier Bildraum
In Atelier Bildraum werken architect Steve Salembier en fotografe Charlotte Bouckaert samen aan performances, scenografie & installaties. Daarin staan ruimte, beeld en verbeelding centraal. Het fotografische beeld en het schaalmodel zijn sleutelfiguren in dit zoeken en bepalen de ambachtelijke aard van hun praktijk. Beide media zijn van natuur statisch en staan in scherp contrast met het bewegend continuum van de werkelijkheid op scène. Waar ruimtes het verhaal vertellen over de activiteiten en situaties die ze behuizen, isoleren het schaalmodel en het fotografische beeld dit verhaal tot een kernachtige en gerichte beleving van een geregistreerd moment. Het is de kijker en zijn inlevingsvermogen die tijdens dit proces en tussen de statische beelden door een verhaal construeert en associaties maakt.
Naast het visuele speelt ook het auditieve een even belangrijke rol in het werk van Atelier Bildraum. Geluid is immers een belangrijke drager van ruimtelijkheid en draagt essentieel bij tot het ruimtelijk voorstellingsvermogen van de toeschouwer. Parallel met het proces van live construeren, transformeren, registreren & representeren van ruimte worden geluid, klanken en muziek, al dan niet live, opgebouwd en ingezet als een beeldende laag. Hun eerste voorstelling Bildraum werd in 2015 op Theater aan Zee bekroond met de Big in Belgium - award. Voor de komende twee seizoenen wordt Atelier Bildraum gastartiest bij LOD muziektheater.
Interview met de makers >>