kop'eraf
de.ploeg
en avant is een carrousel van vier voorstellingen van jonge makers in vier steden. Een nieuwe samenwerking van ARSENAAL/LAZARUS, Compagnie Cecilia, Het nieuwstedelijk en Zuidpool. kop'eraf is de keuze van Zuidpool.
“… dis World makes me so crazy… mor wat doet ge, madame, als't allemaal zo ffekes too much is in't bovenste kamer'ke van't kop'ke… als gans uwen tijd hier aan u voorbijflitst… en ge nix anders kunt doen dan uw dagen wegslijten op't ritme van de regenval… GE KAPT DE KOP'ERAF… en begint opternieft…”
Na de succesvolle producties Het is niet elke dag dat we nodig zijn en Koningskloote stelt theatergroep de.ploeg in hun nieuwste productie kop'eraf het leven opnieuw in vraag. Het gezelschap schotelt u een kluchtig drama voor waarin niets is wat het lijkt.
“Als d'angst in uw kop'ke kruipt, madame, is tijd voor nen change… In dees scheef geschreven FairyTale, zal zo sebietekes, als den haan drei keer kraait, Prins'ke, de moedigste knaap van't land, de hand van de sgoon Prinsis Tamara ringelingen… maar zoals 't meestal gaat bij scheef geschreven FairyTales… loopt niet alles van een leien dakske… en ons Prinsis T. Zal met de noorderzon verdwijnen nog voor den haan zijnen bek opentrekt… los 't paradijsin en niemand weet precies waarom… Ten einde raad klopt Prins'ke aan bij den enigste die de touwtjes hier in handen heeft… maar hoe vindt ge iemand die der eigenlijk misschien nooit is geweest?”
kop'eraf is het derde tafereel van de.ploeg dat u meeneemt in het duistere doolhof ergens aan de rand van het leven waar de muren klappen en den duivel in uw maagske danst.
“Uiteindelijk is elken groten change… nooit echt toevallig… tis as ne viezen schimmel die geduldig zijne moment afwacht… die stillekes van binnenin naar buitenuit groeit… en begint te stinken voor da ge het goe en wel beseft… en dan ist al te laat…”
In kop'eraf is het leven een weerzinwekkende klucht vol tuimelende figuren die ongemakkelijk draaien rond het werkelijke drama. Want wat is er echt van belang in dit leven? De oppervlakkige poppenkast die we zien of iets dat zich juist aan onze blik onttrekt?
“Kzegget u… In deez klucht is echt nix toevallig. Echt nix.”
kop'eraf op en avant:
15/10/2020 Zuidpool, Antwerpen (geannuleerd)
23/10/2020 ARSENAAL/LAZARUS, Mechelen (geannuleerd)
11/12/2020 De expeditie, Gent (geannuleerd)
22/01/2021 OPEK, Leuven (geannuleerd)
Over de.ploeg
de.ploeg bestaat uit drie spelers (Taeke Nicolaï, Vincent Van Sande, Danny Bouman), een muzikant (Zino Moons) en een schrijver (Matthias Hellemans). In de periode 2017-2019 maakten ze twee succesvolle producties bij Zuidpool, in samenwerking met Monty vzw en de Roovers: hun debuut Het is niet elke dag dat we nodig zijn en daarna Koningskloote (maakresidentie en première in Zuidpool, zie ook LafS#4). Deze producties zijn een eerste aanzet geweest in de zoektocht naar een eigen spreek- en speeltaal. Met vlijmscherpe galgenhumor en levensgevaarlijke geestdrift maakten ze met hun eerste voorstelling een stuk over onze wrange, door de maatschappij geïnjecteerde inzichten over rouwen en de daaruit voortvloeiende depressie met de grond gelijk. In hun tweede voorstelling Koningskloote focussen ze zich op de zoektocht van het individu in de massa.
Taeke Nicolaï (1995) studeerde als actrice af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze was te zien op het Bâtard en Bouge B festival met de performance 21st Century begeleid door Michiel Vandevelde. Na haar opleiding speelde ze samen met Danny Bouman en Clara van den Broek in een Montyproductie genaamd Syriërs, pijn en verwarde dromen door Kamil Abou Saeb. Vervolgens is ze samen met Danielle De Nul gaan spelen op Winterkaravaan in Alkmaar met hun stuk Alles is geslacht. In september 2018 ging ze samen met Vincent in De Warande in première met de muziektheatervoorstelling Startschot. Ze was ook te zien in de langspeelfilm Yummy van A-team Productions.
Vincent Van Sande (1992) werkte na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen afwisselend voor televisie en theater. Voor Toneelhuis speelde hij mee in de productie De welwillenden. Met DeRoovers maakte hij De Gouden Draak en Ivanov. Bij Zuidpool speelde hij in De felomstreden kroon…, bij Theater Malpertuis in Beginners. Hij speelt ook samen met Taeke Nicolaï in het stuk Startschot van Paul Govaerts.
Danny Bouman (1993) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij zat samen in de klas met Vincent Van Sande en Taeke Nicolaï. In 2016 stond hij in de Brakke Grond met Ejaculatio Praecox en in 2017 speelde hij bij Zuidpool Friedrich van de Vulvia groep. Met de rol van Maarten in de VTM-serie Cordon geregisseerd door Tim Mielants had Danny zijn tv-debuut beet. Verder speelde hij ook enkele gastrollen in Vlaamse reeksen zoals onder andere De Ridder op één & Chaussée d'Amour op Vier. Verder maakte hij zijn eigen kortfilm getiteld Het gat van anus. En schrijft hij op dit moment zijn eerste komedie reeks.
Zino Moons (1993) studeerde drama aan het Conservatorium in Antwerpen en later ook aan het Ritcs in Brussel. Na zijn studie is hij zowel als speler als muzikant actief. Tijdens zijn studies leerde hij de leden van de.ploeg kennen. Voor hun eerste productie Het is niet elke dag dat we nodig zijn maakte hij het auditieve parcours. In 2019 bracht hij met Onzin zijn eerste hiphopalbum uit.
Matthias Hellemans (1989) (tekst) studeerde Journalistiek (Plantijn Hogeschool) en Drama-Woordkunst, aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij werkt zowel voor televisie, film als theater, en was een van de auteurs in Monty’s Schrijversgevang. In 2018 debuteerde hij met de theatertekst Het is niet elke dag dat we nodig zijn. Koningskloote is zijn tweede samenwerking met de.ploeg, in april 2020 volgt de derde. Intussen schrijft Matthias aan zijn eerste roman.